Episodul 7. Luarea de notițe eficientă

Spune-le și altora

Este aproape imposibil să înveți ceva, mai ales pentru un examen, fără să iei notițe. Dar luarea de notițe poate lua foarte mult timp și nu este prea eficientă, dacă o folosești precum 90% dintre oameni.

Știai că există mai multe modalități de a lua notițe care sunt mult mai eficiente decât metoda pe care o folosești deja? Află care este metoda cea mai eficientă de a lua notițe când înveți.

Ascultă episodul

În continuare voi descrie mai multe modalități de a lua notițe. Pentru fiecare metodă am pregătit grafice din care poți să vezi cum arată notițele. Este întotdeauna util să ai o reprezentare vizuală. Pentru metoda Cornell găsești și un șablon pe care îl poți descărca.

Când luăm notițe și de ce?

Înainte de a lua fiecare metodă în parte să vedem când luăm notițe, cu ce scop și unde eșuează metodele obișnuite. 
 
De obicei, luăm notițe în două situații:
(1) când asistăm la un curs/ lecție și vrem să ne amintim ce spune profesorul;
(2) când citim o carte sau un material de studiu.

Luarea de notițe în timpul cursului

Când luăm notițe la un curs scopul nostru este să ne amintim ce a spus profesorul. Foarte probabil acestea vor fi lucruri pe care va trebuie să le știm pentru examen. 
 
Pe de o parte, este imposibil să notăm tot ce spune profesorul, chiar dacă scriem folosind o tastatură. Pe de altă parte, de cele mai multe ori transcriem ce spune profesorul fără să gândim. Uităm că suntem în sala de curs pentru a învăța și înțelege, nu pentru a scrie după dictare.
 
Nu voi intra în discuții legate de modul de predare și faptul că unii profesori chiar asta se așteaptă să faci. Știm cu toții că sistemul nostru de învățământ are problemele lui. Vreau să ne concentrăm pe ce putem schimba noi, cum spunea Suga în discursul pentru absolvirea anului 2020.
 
Scopul pentru care suntem la curs este să înțelegem lucrurile care sunt predate. Vrem să înțelegem la ce se referă și cum putem să le folosim. Dacă există un manual sau un suport de curs, nu doar ce spune profesorul la curs, atunci putem să fim atenți mai mult și să notăm mai puțin… și să notăm lucrurile care le identificăm ca fiind cu adevărat importante. Cea mai bună metodă în acest sens este metoda lui Cal Newport, despre care vom discuta mai târziu.

Luarea de notițe când citim

Când citim un material luăm notițe pentru a reduce materialul de studiu la ce este mai important. Trebuie să ne amintim acest lucru, pentru a nu ajunge să luăm notițe prea detaliate, care iau extrem de mult timp. 
 
Aceasta a fost capcana în care am căzut eu pentru multă vreme, chiar și după ce am aflat despre strategii de învățare. Pentru că am aflat despre un număr redus de metode și nu am învățat cum să le combin.
 
De fapt, nici nu am găsit prea multe informații despre cum să combini metodele de învățare pentru a fi mai eficient. Dar am dezvoltat o metodă personală pe care o voi explica după ce discutăm despre diferitele metode de a lua notițe.

Metode de a lua notițe eficient

Metoda cuprins

Metoda cuprins este metoda cu care foarte probabil ești obișnuit deja. Aceasta presupune să notezi ideile asemenea organizării unui cuprins. Începi mai la stânga cu ideile principale. Apoi începi puțin mai la dreapta să notezi exemplele și ideile secundare.
 
Un alt mod în care folosim această metodă, este să subliniem ideea principală pentru a o scoate în evidență.
Luarea de notițe - metoda cuprins
Problema cu această metodă este că are mai multe probleme… în primul rând, folosind această metodă suntem cel mai tentați să cădem în capcana scrierii după dictare. În al doilea rând, în timp ce asculți discursul profesorului și scrii, este foarte greu să identifici care sunt ideile cele mai importante și care sunt ideile secundare și exemplele care le susțin.
 
O soluție ar fi ca după curs să transcrii notițele, astfel încât să organizezi ideile cât mai bine… ceea ce cred că e puțin probabil să se întâmple, de cele mai multe ori.
 
O altă soluție este să folosești metoda lui Cal Newort când ei notițe în sala de curs. Vedem imediat la ce se referă aceasta.
 
Folosirea metodei cuprins când citești poate să fie utilă dacă nu intri prea mult în detalii și nu notezi prea mult. Dar și aici metoda întrebare – răspuns se poate dovedi cea mai importantă pentru a învăța mai eficient.

Metoda lui Cal Newport

Cal Newport, propune ca atunci când iei notițe, în loc să scrii după dictare ce spune profesorul, să gupezi informația pe idei principale folosind structura: 
întrebare, 
dovezi, 
concluzie. 
 
Pune o întrebare legată de ideea principală, notează ideile și exemplele pe care le prezintă profesorul, și la final notează concluzia… care este, de fapt, răspunsul la întrebare.
Luarea de notițe - metoda lui Cal Newport
Dacă nu ai timp să notezi întrebarea și concluzia în timpul prezentării profesorului, lasă spații libere pentru a nota aceste lucruri după lecție. Astfel, te pregătești și pentru a repeta ceea ce înveți. Pentru că poți folosi întrebarea și concluzia în sesiunile de reactualizare activă.
 
Pentru discipline precum matematica sau alte științe exacte, Cal Newport propune să notezi exemplele de probleme rezolvate și explicațiile legate de pașii pe care îi parcurgi în rezolvare.
 
Probabil că cel mai ușor îți va fi să folosești metoda lui Cal Newport când iei notițe în timp ce citești, dar cred că poate fi utilă și pentru luarea de notițe în sala de curs.

Metoda Cornell

Această metodă a fost propusă de un profesor de la Universitatea Cornell, de unde îi vine și numele. Rolul acesteia este de a reduce timpul pe care îl petreci după ore pentru a studia notițele.

Luarea de notițe - exemplu metoda Cornell
Pentru a folosi această metodă, ai nevoie să împarți pagina în trei secțiuni. În partea de jos a paginii, ai o secțiune pe toată lățimea paginii, care este destinată rezumatului. Înălțimea acestei secțiuni poate fi aproximativ a cincea parte din înălțimea paginii. Ai nevoie să intre câteva rânduri în care să rezumi ideile de pe pagină.
 
Restul paginii îl împarți în două secțiuni verticale. O zonă mai îngustă în stânga, unde vei nota cuvinte cheie și întrebări. Iar coloana mai mare este zona în care iei notițe în timpul cursului sau a lecției. Poți lua notițe aici folosind metoda cuprins sau metoda lui Cal Newport.
Dacă vrei să folosești această metodă, poți descărca ACEST șablon pentru a-ți tipări foi care să aibă această împărțire. Există mai multe pagini din care poți să alegi una pe care să o tipărești în mai multe exemplare.
 
În timpul cursului iei notițe în zona principală. După curs, recapitulezi notițele și, în secțiunea din stânga, notezi cuvinte cheie sau întrebări al căror răspuns îl găsești în notițe. În partea de jos a paginii notezi un rezumat al ideilor din pagină. Eu aș spune că notezi ideile cele mai importante… dacă ar fi să reții din toată pagina doar atât cât intră în acel spațiu, care ai fi lucrurile cele mai importante de reținut?
Luarea de notițe - metoda Cornell
Mie mi se pare extrem de utilă această metodă, pentru că te pune în situația de a reformula în cuvinte proprii ceea ce scrii la rezumat. Acest lucru te ajută să înveți mult mai repede și mai ușor. Pentru a identifica întrebări și cuvinte cheie, de asemenea, ești pus în situația de a prelucra informația și de a o compara cu ceea ce știi deja – un alt lucru care te ajută la învățare. 
 
În sesiunile de recapitulare, va fi foarte ușor să găsești diverse locuri din notițe unde se vorbește despre un subiect, pentru că ai cuvintele cheie din marginea dreaptă și te duci direct la țintă. Adică nu trebuie să citești toate notițele pentru a găsi ceva care te interesează, ci scanezi până găsești ce îți trebuie.
 
Rezumatul te ajută să reduci informația pe care o recapitulezi foarte mult. În combinație cu alte metode de învățare, această modalitate de a lua notițe îți poate îmbunătăți foarte mult modul în care înveți și rezultatele pe care le obții.

Harta mentală

O altă metodă de a lua notițe, pe care o întâlnești când studiezi strategiile și metodele de învățare, este harta mentală. Din perspectiva mea, această metodă merge mai degrabă atunci când o folosești în combinație cu una din metodele menționate anterior.

Luarea de notițe - harta mentală
Dar hărțile mentale sunt extrem de utile pentru a-ți da o imagine de ansamblu asupra subiectelor discutate într-o lecție sau chiar la o anumită disciplină.
 
Este o formă vizuală de a învăța și de a lega conceptele și ideile între ele. Ce îți lipsește într-o hartă mentală sunt detaliile. De aceea cred că este o metodă mai potrivită pentru a recapitula.

Cea mai bună metodă pentru luarea de notițe eficientă

Și ajungem, astfel, să discutăm despre modul cel mai eficient de a lua notițe, care presupune să combinăm diferite metode.

Luarea de notițe eficientă în timpul cursului

Cum să iei notițe în timpul lecției? Din perspectiva cuiva care scrie încet, știu că nu ai timp să prelucrezi prea mult informația în timpul cursului. De aceea, cred că cele mai potrivite sunt metoda Cornell în combinație cu metoda lui Cal Newport sau metoda cuprins.

Luarea de notițe eficientă când citești

Când citești, cred că merită să petreci puțin mai mult timp, pentru a-ți reduce timpul de studiu pe care trebuie să îl depui mai târziu. 
#1 Poți începe prin a citi și a sublinia ce este mai important, folosind sublinierea în mod corect, după cum am discutat în episodul 6. 
#2 Apoi, folosind metoda lui Cal Newport, identifică întrebări și răspunsuri, care vor reduce mult cantitatea de informație pe care o vei recapitula. 
#3 La final, creează o hartă mentală a ideilor și conceptelor importante pentru a avea o imagine de ansamblu.
Concluzia mea este că cel mai eficient este să combini diferite metode de a lua notițe și de a învăța. Ți-am prezentat fiecare metodă cu punctele tari pe care le are. Testează-le pe fiecare și vezi care se potrivește mai bine cu stilul tău și cu tipul de subiecte pe care le studiezi.
 
Până data viitoare… amintește-ți că cel mai important este să fii activ când iei notițe, nu o mașină de înregistrat.
 
Dacă vrei să îmi sugerezi un subiect pentru un episod viitor poți să îmi scrii pe adresa contact@artadeastudia.ro

Unde ne mai găsești online: