Episodul 5. Primii pași spre o învățare eficientă

Spune-le și altora

Vrei să îți optimizezi modul de învățare și nu știi de unde să începi? În acest episod îți propun opt pași cu care să începi pentru a-ți îmbunătăți modul în care înveți, astfel încât să ai succes mai repede și mai ușor. Este bine să integrezi fiecare pas în ordinea în care este propus, dar mulți dintre aceștia pot fi folosiți în același timp.

Ascultă episodul

De unde să începi?

În ultimele trei episoade am încercat să îți ofer o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă să înveți eficient. Principalele ingrediente ale unei învățări de succes sunt modul de gândire, motivația și metodele eficiente de învățare
 
La acestea se mai adaugă și alte lucruri destul de importante, precum: 
  • un plan de studiu care să te ajute să ții evidența progresului în învățare și
  • capacitatea de concentrare pe o perioadă cât mai lungă de timp.
 
Oriunde te-ai afla în încercarea de a-ți îmbunătăți modul de învățare, pașii pe care îi vom discuta în continuare te vor ajuta. Aceștia sunt și mai utili pentru cineva care este la începutul drumului de optimizare a învățării. 
pași spre învățare eficientă

 #1 un gând pozitiv

Eliminarea gândurilor negative pe care le avem despre învățare și capacitatea noastră de a învăța poate să fie un poces de durată. Însă nu trebuie să ne blocăm încă de la început. Chiar dacă vom lucra în paralel să eliminăm gândurile negative, pe o perioadă mai lungă de timp, putem avea un punct de pornire rapid formulând un gând pozitiv care să ne dea curaj.
 
Fiecare își poate formula propriul lui gând pozitiv pe care să îl repete oricând are nevoie. De fapt este cel mai bine să îți formulezi un astfel de gând care să fie foarte personal, pentru că suntem diferiți și nu rezonăm toți cu aceleași lucruri. Dar îți voi da câteva exemple pentru a avea un punct de pornire.
Cu strategiile potrivite pot să învăț orice.
Pe zi ce trece învăț să învăț cât mai bine.
Învățarea devine tot mai ușoară pe măsură ce descopăr cum să învăț mai eficient.
Învățarea este mai ușoară când știi cum să înveți eficient.
Memoria mea devine tot mai bună pe măsură ce o antrenez.
Acestea sunt câteva exemple pe care le poți folosi, dar, după cum spuneam, este cel mai bine să îți formulezi o astfel de încurajare care să fie cât mai personală. Formularea acesteia poate să fie mai ușoară, dacă știi care sunt gândurile negative pe care le ai legate de învățare. Dacă ai pus în practică punctele de acțiune din episodul 2, probabil le știi deja. Dacă nu, ar fi bine să te întorci la episodul 2 și să realizezi punctele de acțiune.
 
Ce să faci cu un astfel de gând pozitiv pe care l-ai formulat? Repetă-ți de fiecare dată această încurajare când te apuci de învățat sau când îți vin în minte gândurile negative.
 
Exemplele date de mine sunt cam generale și se aplică la orice tip de învățare, dar poți să devii mai specific. De exemplu, când m-am apucat prima dată de învățat coreeană mi se părea că este foarte greu să înveți să folosești un alt alfabet și să înțelegi o limbă atât de diferită. Încurajarea pe care o foloseam eu, de fiecare dată când mi se părea o misiune imposibilă, a fost următoarea: 
„Sunt atâția oameni care au învățat această limbă, pentru care a fost la fel de diferită ca și pentru mine. Dacă atâția oameni eu reușit să o învețe și eu trebuie să pot.” sau
„Sunt limbi mult mai dificile pe care lumea le învață, așa că este posibil și ca eu să învăț această limbă.”

După ce am învățat alfabetul și câteva lecții, nu mi s-a mai părut misiune imposibilă. Acum mai trebuie doar să îmi fac o rutină să învăț și să exersez în fiecare săptămână. Însă crearea acestui podcast a avut prioritate și mi-am întrerupt studiul… sper să stăpânesc cât mai repede ceea ce ține de podcast și să îmi reiau studiile.

 #2 scopul învățării

Un alt obicei pentru a-ți îmbunătății de la început învățarea este să găsești tot timpul răspunsul la întrebarea „De ce trebuie să învăț acest lucru?” sau „Când voi folosi acest lucru?” „La ce mă va ajuta să știu acest lucru?”
 
De multe ori, în școală, nu este clar de ce învățăm anumite lucruri. Profesorii nu ne spun. Programele școlare sunt create să atingă o arie largă de subiecte pentru a ne pregăti pentru mai multe dimensiuni ale vieții. Sunt materii care ni se pare că nu au nicio legătură cu ceea ce vrem să devenim în viață.
 
Dacă eu vreau să devin muzician, de ce să învăț chimie? E adevărat. Uneori ni se pare că ceea ce învățăm în școală nu are niciun sens. Însă majoritatea lucrurilor pe care le învățăm au un rost, doar că de abia mai târziu în viață îți dai seama că a avut sens.
 
Aș vrea să spun atât de multe lucruri aici… însă nu vreau ca acest episod să fie și mai lung decât este, așa că voi puncta câteva lucruri pe scurt și aștept să-mi scrieți dacă vreți să le aprofundez în alte episoade.
(1) Nu trebuie să fim la fel de motivați pentru toate materiile. Pentru unele materii scopul nostru va fi să luăm o notă de trecere, sau la altele să luăm o notă cât mai bună. Însă nu va fi pentru că acea materie se leagă de cine suntem noi.
 
(2) Uneori ceea ce învățăm în școală este important pentru că ne formează un mod de gândire. Ca absolvent de liceu de mate-fizică, pot să spun că această formare m-a ajutat să devin o persoană foarte organizată și cu un anumit mod de abordare a lucrurilor.
 
(3) Învățarea din școală este un antrenament pentru creier. Învățăm, formăm conexiuni între neuroni și îl pregătim pentru când vom ajunge să lucrăm și avem nevoie de toate conexiunile pe care le-am format anterior.
 
(4) În școală avem posibilitatea să explorăm diverse domenii pentru a afla care sunt cele care ne pasionează. Atenție, însă, pentru că s-ar putea să îți placă anumite domenii dacă ai avea un altfel de profesor. Dacă ți se pare interesant un domeniu, explorează și în afara cursurilor pe care le faci în școală.

Când învățarea nu se leagă de ceva ce facem în școală, ar trebui să fie destul de ușor să găsim scopul pentru care învățăm. De cele mai multe ori facem acest lucru benevol, pentru că avem o pasiune sau o curiozitate. Alteori o facem pentru că vrem să avansăm în carieră sau vrem să ne schimbăm cu totul domeniul de activitate.

 #3 somn suficient și de calitate

Dacă nu dormi 7-8 ore pe noapte, începe să îți ajustezi programul pentru a te apropia de acest obiectiv. La fel cum am spus în episodul 3, somnul este esențial pentru a avea un creier care să funcționeze la maxim. Pe de altă parte, dacă nu dormim suficient, întreg corpul nostru poate avea de suferit… însă pentru învățare creierul ne interesează cel mai mult.
 
Dacă ești obosit când vii de la lucru sau de la școală, ar fi bine să dormi puțin înainte să te apuci de studiu. Știu că obiceiurile noastre zilnice sunt diferite, și nu toți vor beneficia de acest exemplu, dar sunt convinsă că sunt și alții ca mine. În liceu, când mă întorceam de la școală, eram atât de obosită încât trebuia să stau întinsă… doar 15-20 de minute îmi spuneam… culmea, adormeam și când mă trezeam constatam că trecuseră doar 15-20 de minute, dar mă simțeam fresh.
 
Chiar și acum, dacă sunt zile când pot să fac acest lucru, după 15-20 de minute în care ațipesc, mă simt la fel de în formă ca și dimineața. Și 15 minute de relaxare merită eficiența cu care lucrez după.

 #4 mediu curat și organizat

Este important să ai o masă curată și organizată când te apuci de învățat. Nu ar strica dacă întreaga cameră în care înveți este cât mai organizată. Dar ideal este ca pe masă sau birou să ai doar lucrurile de care ai nevoie într-o sesiune de studiu. 
 
Acest lucru este important pentru a nu-ți consuma energia mentală cu o stimulare vizuală în exces, și mai ales pentru a nu-ți distrage atenția în timp ce înveți. 

 #5 plan de studiu și calendar

Pentru a învăța tot ce trebuie la timp și a nu uita să faci anumite lucruri legate de învățare, este important să ai un plan și un calendar. 
 
Învățarea este la fel ca oricare altă activitate pe care o realizezi în viață. Printre multele lucruri pe care le faci într-o zi, este foarte ușor uiți ceva legat de învățare. Ca să ai succes în ceea ce faci este important să ai un plan detaliat și un calendar sau o agendă.
 
De cele mai multe ori ajungi să faci lucrurile pe ultima sută de metri pentru că nu ai avut un plan. Ajungi să scrii o lucrare sau să faci un proiect cu trei zile înainte de a le preda… sau chiar în seara dinainte. Acest lucru creează o stare de tensiune foarte mare. Poate ajungi să îl termini, dar de cele mai multe ori îl predai neterminat.
 
Efectele negative ale unei astfel de situații sunt multiple:
  • starea de stres îți afectează starea de sănătate
  • rezultatul nu este cel mai bun pe care îl poți obține
  • starea de tensiune devine asociată cu învățarea și ajunge să ți se pară că tot ce e legat de învățare e groaznic când, de fapt, nu învățarea e groaznică, ci modul în care ai planificat activitatea de învățare și ți-ai organizat timpul.
 
Dacă îți planifici din timp o activitate de învățare, fie că este pregătirea pentru un test, pregătirea pentru un examen, sau scrierea unei lucrări, poți decide să faci câte puțin în fiecare zi sau la două zile sau după un program pe care îl stabilești… Astfel, efortul depus e minim, stresul aproape inexistent și rezultatul cât mai bun.

 #6 studiu fără întreruperi

Un capitol la care majoritatea oamenilor stau foarte prost în această perioadă este puterea de concentrare. Aceasta nu este exersată suficient din diverse motive. 
 
Pe de o parte, nu știm că putem să ne îmbunătățim puterea de concentrare, dacă exersăm. De multe ori ne mulțumim să spunem că avem o capacitate redusă de concentrare și asta e. Dar, cu cât ne exersăm mai mult capacitatea de concentrare, cu atât putem să o dezvoltăm mai mult.
 
Pe de altă parte, suntem tot timpul întrerupți, astfel încât nu prea ajungem să ne concetrăm prea mult pe un lucru odată. Acesta e motivul pentru care capacitatea de concentrare este redusă la mulți dintre noi. Nu avem blocuri de timp în care să ajungem să ne concentrăm suficient. Și dacă nu o exersăm, capacitatea de concentrare scade.
 
O altă problemă este multitasking-ul. Mulți au iluzia că pot face mai multe lucruri în același timp. De exemplu, să învețe și să se uite la televizor în același timp. Este doar o iluzie. Au de suferit toate activitățile pe care le faci la un moment dat. Putem face două lucruri deodată când unul dintre ele este automatizat. 
 
De exemplu, putem mătura și putem asculta un podcast în același timp. Dar și aici constatăm că uneori nu putem să fim atenți la ambele activități. Când suntem atenți să măturăm bine un anumit loc unde trebuie să ocolim niște obiecte, constatăm că ne-a scăpat ceva ce s-a spus în podcast. 
 
Când ambele activități necesită concentrarea atenției, acest lucru este imposibil. Ce facem, de fapt, este să sărim de la unul la altul. Ambele vor avea de suferit. Este mult mai bine să ne concentrăm pe o activitate odată. Vom putea să învățăm mai eficient. Și când ne uităm la televizor vom putea să ne bucurăm din plin de ceea ce vedem.
 
Soluția este să ne programăm perioade de timp în care să nu fim întrerupți, de noi înșine și dorințele noastre, sau de alții. De exemplu, înainte de a ne apuca de studiu este bine să ne pregătim tot ce ne trebuie la îndemână pentru a nu trebui să ne oprim și, mai ales pentru a nu ne îndrepta atenția spre altceva. 
 
Pentru a nu fi întrerupți de alții, este bine să le comunicăm programul nostru de studiu, sau să punem telefonul pe silent și să îl punem undeva unde să nu îl putem vedea în timp ce studiem. Desigur, este bine să le spunem celor apropiați că vom face acest lucru pentru a ști că atunci când nu răspundem imediat este pentru că studiem.

 #7 reactualizarea activă

Dacă ar fi să aleg una dintre metodele de învățare eficientă cu care să începi, aceasta este reactualizarea activă. Aceasta îți va aduce cel mai mare progres în învățare. Presupune efort, dar acest efort este cel care contribuie la crearea conexiunilor din creier și la consolidarea cunoștințelor pe termen lung.
 
Așa că, de fiecare dată când înveți ceva, încearcă să închizi materialul de studiu și să îți amitești despre ce este vorba. Sau creează o listă cu întrebări și încearcă să răspunzi la ele. Acest proces trebuie realizat în mod repetat și vom discuta într-un episod viitor despre cum să combinăm metodele de învățare pentru a fi mai eficienți. Devii cel mai eficient când ajungi să combini diferitele metode de învățare, dar până să ajungi acolo este nevoie să te obișnuiești să le folosești pe fiecare în parte.

 #8 notițe eficiente

Următoarea metodă de învățare pe care este bine să o folosești este luarea eficientă de notițe. Există diferite sisteme de luare a notițelor, dar ceea ce contează pentru început este să te obișnuiești să iei notițe folosind cât mai mult propriile cuvinte. Acest lucru te ajută să legi noile informații de cunoștințele pe care le ai deja. Pe de o parte, înțelegi ceea ce înveți, iar pe de altă parte, învățarea va fi de durată. Sunt cele două componente ale învățării eficiente despre care am discutat în episodul 4.

Puncte de acțiune

(1) Ia pe rând fiecare pas și folosește-l până devine un obicei. Apoi treci la următorul. 

(2) Aplică acești pași când înveți la o materie sau un curs pe care îl parcurgi. După ce devine un obicei, sau o metodă obișnuită, aplică acești pași și în cazul altor lucruri pe care le înveți.

Cei opt pași

Acești pași te vor ajuta să înveți mult mai eficient și să observi diferențe între rezultatele pe care le obții înainte și după folosirea lor. Dacă e prea mult să începi cu toții pașii, poți lua pe rând câte un pas, pe care să îl exersezi o perioadă de timp, înainte să treci la următorul. O altă sugestie ar fi să aplici acești pași când înveți la o materie sau un curs pe care îl parcurgi. Apoi va fi mult mai ușor să aplici acești pași și în cazul altor lucruri pe care le înveți.
 
Să recapitulăm cei opt pași ai unui prim plan de studiu. Poți să salvezi imaginea de mai jos și să o ții la îndemână când te apuci de studiu.
 
#1 un gând pozitiv
#2 scopul învățării
#3 somn suficient și de calitate
#4 mediu curat și organizat
#5 plan de studiu și calendar
#6 studiu fără întreruperi
#7 reactualizarea activă
#8 notițe eficiente
Primii pași spre o învățare eficientă
Până data viitoare… îmbunătățește-ți pas cu pas modul de a studia.
 
Dacă vrei să îmi sugerezi un subiect pentru un episod viitor poți să îmi scrii pe adresa contact@artadeastudia.ro

Unde ne mai găsești online: