Episodul 3. Cum să faci învățarea mai ușoară: motivația să înveți

Spune-le și altora
Dacă nu ai motivația să înveți, nici măcar nu te apuci de învățat. Poți să cunoști cele mai eficiente startegii și metode, poți să crezi că ești capabil să înveți orice, dacă nu ajungi să te apuci de învățat, modul de gândire și metodele nu te vor ajuta. 
 
Alături de modul de gândire și metodele de învățare, motivația este o componentă esențială a succesului în învățare, adică nu putem avea succes fără ea.
 
Salut! Sunt Anca și în acest episod vom discuta despre motivația de a învăța și modul în care putem să o găsim chiar și când e greu. 

Ascultă episodul

De când am aflat, în anul trei de facultate, că cercetătorii au studiat, și studiază în continuare, ce înseamnă să înveți eficient și care sunt cele mai potrivite metode, am fost pasionată de acest subiect. Am creat workshop-uri pentru colegii mei și mai apoi pentru studenții mei, pentru ai ajuta să învețe mai ușor și mai eficient.
 
În ultima vreme am descoperit minunata lume a podcasturilor și cred că, în sfârșit, am găsit mediul prin care pot împărtăși, cu cei care au nevoie, tot ce am învățat în timp, despre cum să înveți eficient. Spoiler alert: metodele de învățare sunt foarte importante, dar a învăța eficient implică mai mult decât metode.
De câte ori ai amânat să înveți, să îți faci temele sau să scrii o lucrare? De câte ori ai amânat să faci ceva până în ultimul moment? Sincer, e unul din acele lucruri care se întâmplă de atâtea ori încât nu mai poți să ții evidența.
 
Ce se întâmplă cu motivația noastră în asemenea situații? Cât de importantă este motivația pentru a avea succes în învățare?

Rolul motivației în învățare

Haide să vedem care este rolul motivației în învățare și cum putem să găsim motivația de a învăța chiar și atunci când este greu.

Înainte de a studia cartea lui Jim Kwik, Limitless, consideram că a învăța eficient înseamnă să folosești metode de învățare eficiente și, pe lângă asta, mai adăugam ideea că este important să nu îți spui lucruri negative. Dar modelul lui Jim Kwik, cu 3M: mod de gândire, motivație și metode, mi-a întregit imaginea a ceea ce înseamnă să înveți eficient.

Ce înseamnă a învăța eficient după modelul Limitless
Motivația e o componentă esențială a succesului în învățare. …și poți să îți îmbunătățești motivația de a învăța, astfel încât să fii motivat să înveți chiar și atunci când ai de învățat ceva dificil, sau când ai de realizat o lucrare complexă. Sunt atât de multe de spus despre motivație încât probabil vom avea nevoie de mai multe episoade pentru a discuta acest subiect. Acum vom încerca doar să ne facem o imagine de ansamblu asupra rolului motivației în învățare.
 
Cum se leagă motivația de a învăța de succesul în învățare? Poți să ai mentalitatea potrivită și să crezi că poți învăța orice, poți folosi cele mai eficiente metode, dacă nu ai motivația să te apuci de învățat și să continui să înveți până știi… vei face orice altceva decât să te apuci de învățat. Nu ți se întâmplă să îți amintești să speli vasele, sau să verifici ce mai face un prieten chiar când trebuie să te apuci de învățat?.. sau să te mai joci cinci minute… care se transformă într-o oră și nu mai ai timp să înveți pentru că ai altceva de făcut.

Motivația face ca învățarea să fie mai ușoară

Deci, dacă nu ai motivația de a învăța, nu ajungi la momentul în care înveți. Pe de altă parte, dacă găsești motivația de a învăța, chiar și cele mai dificile lucruri ți se par ușoare. Îmi amintesc când în clasa a opta am avut o profesoară care ne făcea să vedem fizica în tot ceea ce ne înconjoară. Fizica devenise o lume fascinantă și a învăța nu era niciun efort. Dacă nu reușeam să rezolv o problemă nu era un chin, era o provocare pe care trebuia să o depășesc… ca și depășirea unui nivel într-un joc.
 
Pur și simplu a găsi motivația de a învăța, face învățarea mai ușoară. Vorbim aici de a găsi scopul cu care învățăm, un scop care se leagă de cine suntem noi și de indentitatea noastră. De exemplu, dacă pentru mine este important să ajut alți oameni și mă definesc ca fiind cineva dispus să ajut tot timpul alți oameni, pot transforma acest lucru în motivația de a învăța. Când învăț la psihologie, sau când învăț despre metode de învățare eficientă, obiectivul meu nu este să reproduc ceea ce am citit, ci să descopăr cum pot ajuta alți oameni. 
 
Desigur, este puțin absurd să pretindem că putem găsi aceeași motivație pentru tot ceea ce învățăm în școală sau în programele de formare profesională. Întotdeauna vom fi mai motivați să învățăm la unele discipline, față de altele, fie că motivația noastră se leagă de cine vrem să fim sau de admirația pe care o avem pentru un profesor. Însă la toate materiile/ disciplinele sau ceea ce învățăm în cursurile de formare profesională, este util să știm de ce învățăm un anumit lucru… când și cum vom folosi acele cunoștințe… altfel spus, care este scopul pentru care învățăm ceva.
 
Din păcate, cei care ne învață, în școală sau mai târziu, nu prezintă explicit acest lucru. Este bine să fim conștienți că uneori trebuie să găsim noi motivul pentru care învățăm ceva. Pe de o parte, pentru că ne va ajuta să reținem acel lucru pe termen lung, pe de altă parte, pentru că vom fi mai motivați să învățăm, ceea ce face învățarea mai ușoară.

Formula motivației

O formulă simplă pentru a găsi motivația de a învăța este să considerăm motivația ca fiind un produs al scopului de a învăța, a energiei pe care o avem și pași mici. Dacă am scrie o formulă, aceasta ar fi:
 

motivația de a învăța = scop x energie x pași mici

 
Dacă am identificat scopul, rămâne să vedem cum facem să avem energie și cum împărțim ceea ce avem de făcut sau învățat în pași atât de mici încât efortul depus să fie minim.

Motivația ca sistem de management al energiei

Mi se pare foarte interesantă ideea de a vedea motivația ca un sistem de management al energiei. Pe de o parte trebuie să acumulăm energie, pentru că dacă nu o avem, nu avem cum să fim motivați. Cu cât avem mai multă energie, cu atât avem la dispoziție mai multă motivație. Însă trebuie să avem grijă și cum o folosim, ca să nu o irosim.
 

Punctul de acțiune al acestui episod este să identifici câte modalități de acumulare a energiei și câte metode de consum inteligent folosești.

Acumularea energiei

Să vedem cum putem acumula energia pe care o transformăm în motivația de a învăța:

 #1 scopul de a învăța

…despre care am discutat deja: trebuie să identificăm scopul pentru care învățăm și cu cât acesta se potrivește mai bine cu cine suntem și ce valori avem, cu atât vom fi mai motivați să învățăm

 #2 hrană și nutrienți pentru creier

Este foarte important ce mâncăm pentru a avea energie și a-i oferi creierului toată hrana de care are nevoie pentru a funcționa la maxim… și nu, ciocolata sau dulciurile nu sunt enegie pentru creier; zahărul este mai degrabă ca o otravă pentru creier, care produce inflamație… ar fi fost bine dacă aș fi știut asta în facultate când stăteam în sala de lectură cu bomboanele lângă mine…
 
Dintre alimentele cele mai bune pentru creier avem:
  • afinele
  • nucile
  • ciocolata neagră… yep, ciocolata merge… într-o oarecare măsură, nu în exces, și trebuie să fie ciocolată neagră, cu cât mai puțin zahăr
  • apoi avem chestii verzi: salată de diferite tipuri, spanac etc
  • avocado și broccoli
  • la care adăugăm turmeric, ouă și somon
  • și multă apă pentru a fi hidratați tot timpul zilei.
Tu câte dintre aceste alimente consumi frecvent?

 #3 exerciții fizice

Exercițiile fizice zilnice sunt importante pentru a avea energie să învățăm.
Sunt studii care arată că există o corelație între realizarea de exerciții fizice și dezvoltarea unor zone din creier relevante pentru învățare.

 #4 somn suficient și de calitate

Îmi amintesc o vreme în care îmi doream să pot dormi doar patru ore pe noapte ca Eliade. Din fericire, în ceea ce privește somnul înainte de examen am avut o experiență la unul dintre primele examene din facultate, care m-a învățat că mintea mea funcționează la examen doar dacă am dormit înainte.
 
Se pare că somnul este la fel de vital pentru creier ca și hrana. În timpul zilei creierul funcționează intens și sunt eliberate tot felul de substanțe care apoi trebuie eliminate. Dar creierul este prea ocupat pentru a face asta cât timp suntem treji. În timpul somnului, se trece la curățarea creierului, când aceste substanțe sunt eliminate din creier. 
 
De exemplu, una dintre substanțele care se eliberează și trebuie apoi curățată s-a demonstrat că este acumulată în cantități mari în cazul persoanelor cu Alzheimer… mă întreb dacă este vreo legătură între somnul insuficient și dezvoltarea demenței Alzheimer mai târziu în viață.
 
Oricum, ideea pe care trebuie să o reținem este că dormim pentru a trăi și pentru a avea un creier curat și sănătos.

 #5 este un mediu curat și îngrijit

Apropo de curat, #5 este un mediu curat și îngrijit. O cameră sau o masă dezordonată îți consumă o mare parte din energia mentală doar prin „zgomotul” vizual pe care îl creează. Cu cât totul este mai simplu și mai minimalist, cu atât poți să-ți îndrepți energia spre învățare.

 #6 grup de prieteni care te susțin

În ultima vreme am tot auzit spunându-se că ești o sumă a primelor cinci persoane cu care petreci cel mai mult timp. Acestea te influențează foarte mult prin modelul pe care ți-l oferă, prin reacțiile pe care le au la ceea ce faci tu, prin ceea ce spun despre tine și multe alte modalități.
 
Foarte probabil printre aceste cinci persoane se numără cei mai buni prieteni. Prietenii pe care îi ai te pot ajuta să înveți sau te pot distrage de la învățare… ajungînd până la a lua în derâdere eforturile tale, ceea ce îți poate influența complet modul în care gândești despre învățare, dar și succesul/ insuccesul profesional de mai târziu.

 #7 antrenarea creierului pentru învățare

Ca să învățăm eficient este bine să avem un creier antrenat. Cu cât creierul este mai antrenat, cu atât va fi mai ușor să învățăm. Antrenarea creierului poate lua mai multe forme, dar cele mai importante sunt: puterea de concentrare și memoria.
 
Când creierul nostru este antrenat putem să învățăm lucruri dificile ca și cum am avea o grămadă de energie. Vom discuta în episoadele viitoare cum putem să ne antrenăm puterea de concentrare și memoria.
Să recapitulăm modalitățile în care acumulăm energia necesară pentru a fi motivați:
#1 scop
#2 hrană și nutrienți
#3 exerciții fizice
#4 somn suficient și de calitate
#5 mediu curat
#6 grup de prieteni care te susțin
#7 antrenarea creierului

Consumul inteligent al energiei

Până acum am discutat despre cum putem să acumulăm cât mai multă energie pentru a fi motivați. Dar este important să învățăm să consumăm inteligent energia pe care o acumulăm cu atâta efort. Iată câteva modalități prin care putem face acest lucru:

 #1 folosește întâi energia pentru ce este mai important

Am învățat încă de la începutul facultății că, dacă am ceva de scris, trebuie să fac acest lucru în prima parte a zilei. Chiar și acum, încerc să îmi organizez activitatea astfel încât să fac prima dată lucrul cel mai important și care necesită cea mai multă energie. De exemplu, încep să scriu aceste episoade la șapte dimineața pentru a putea avea o oră la dispoziție înainte de a începe să mă ocup de lucrul meu obișnuit.
 
După ce ne-am consumat energia și puterea de decizie pe care o avem este foarte greu să ne mai concentrăm și să învățăm eficient. Deci învățarea ar trebui să fie primul lucru pe care îl facem. Sau ar trebui să ne odihnim înainte de a începe să învățăm.

 #2 pași simpli

Unul dintre motivele pentru care amânăm să ne ocupăm de ceva este că totul pare extrem de complex și dificil. Nici nu știm de unde să începem… și atunci amânăm să ne gândim la asta până când nu mai avem de ales.
Ar fi mult mai ușor dacă am împărți ceea ce avem de făcut în pași mici, care necesită un consum minim de energie.
 
De exemplu, realizarea acestui podcast a părut la început ceva uriaș. Era obositor și doar să mă gândesc la asta: stabilirea unei liste de teme, documentarea pentru fiecare episod, scrierea episodului, testarea instrumentelor de înregistrare și a modului de editare, crearea unui site, găsirea unui site pentru găzduirea podcastului… și între toate acestea foarte multe comparații și alegerea celei mai bune soluții. 
 
Am încercat să împart totul în pași cât mai mici până am ajuns la lucruri pe care puteam să le fac într-o oră pe zi. Uneori scrierea unui episod a luat mai multe zile. Dar după ce am avut planul stabilit și ordinea în care urma să fac lucrurile, nu am avut decât să mă concentrez pe lucrul pe care trebuia să îl fac în acea zi. Nu mai era totul atât de copleșitor. Și dacă făceam acel lucru prima dată, aveam și energia necesară.

 #3 rutină & automatisme

O mare parte din ceea ce facem într-o zi sunt lucruri pe care le facem automat, fără să ne mai gândim. Economisim astfel, multă energie. Îți imaginezi cum ar fi dacă în fiecare zi ar trebui să ne gândim cu grijă cum trebuie să ne facem șireturile sau cum trebuie să ne pregătim pentru a ieși din casă? O rutină de dimineață ne poate asigura că am făcut tot ce trebuia să facem înainte de a ieși din casă, și am salvat o mare parte din energie pentru lucrurile importante.
 
Chiar și când învățăm putem să ne stabilim o rutină… în care folosim o combinație de metode de învățare într-o anumită ordine sau folosim metode specifice de învățare pentru diferite lucruri pe care trebuie să le învățăm.

 #4 eliminarea gândurilor negative

Eliminând gândurile negative conservăm o mare parte de energie, care altfel ar fi consumată gândindu-ne în mod repetat cum nu putem să facem anumite lucruri. Până să jungem să facem ceva, ne-am consumat energia cu gândurile negative.

 #5 managementul stresului

La fel ca și în cazul gândurilor negative despre învățare, și când vine vorba de stres ne cosumăm mare parte din energie fără a face nimic constructiv. Dacă ne consumăm energia cu lucrurile care ne stresează, nu ne mai rămâne energie pentru învățare.

Vom discuta în episoadele viitoare și despre cum gestionăm stresul legat de învățare și stresul în general, dar e important să reții că stresul este un mare consumator de energie, în detrimentul învățării. Deci pentru a avea succes în învățare este important să învățăm cum să-l gestionăm.

Să recapitulăm cum putem să folosim inteligent energia:
#1 folosește întâi energia pentru ce este mai important
#2 pași simpli
#3 rutină și automatisme
#4 eliminarea gândurilor negative
#5 managementul stresului.

De reținut

După cum am spus la început, sunt multe lucruri de discutat despre motivația de a învăța. Dar principalele idei pe care e bine să le reții sunt următoarele:
  1. Dacă nu avem motivația de a învăța nu prea avem șanse să reușim să învățăm.
  2. Motivația de a învăța poate face învățarea mai ușoară.
  3. Motivația de a învăța este egală cu scop x energie x pași mici.
  4. Putem vedea motivația de a învăța ca un sistem de management al energiei, în care trebuie să adunăm cât mai multă energie și să o consumăm cât mai înțelept.
Motivația de a învăța ca energie

Puncte de acțiune

Pentru a transforma învățarea într-o superputere este nevoie de acțiune. Nu e sufiecient să afli aceste lucruri, trebuie să acționezi. Fă o listă cu lucrurile pe care le faci deja și cu ceea ce mai ai de făcut pentru a-ți optimiza motivația de a învăța. Nu uita că făcând acest lucru vei face ca învățarea să fie mai ușoară. 
 
Nu încerca să faci toate lucrurile odată pentru că s-ar putea să fii dezamăgit. Concentrează-te pe antrenarea unui obicei odată, după care treci la următorul. Care este modalitatea de a găsi motivația de a învăța pe care vrei să te concentrezi prima dată?
Până data viitoare… folosește inteligent energia pe care o ai.
 
Dacă vrei să îmi sugerezi un subiect pentru un episod viitor poți să îmi scrii pe adresa contact@artadeastudia.ro

Unde ne mai găsești online: