01Sep 2020 by Anca
Te-ai întrebat vreodată dacă este o cale mai bună pentru învățare? Ai visat vreodată ca învățarea să fie mai ușoară și mai puțin stresantă? De câte ori ai amânat să te apuci de învățat sau să faci o temă pentru că părea ceva îngrozitor de greu și, poate, plictisitor?
Dacă ți-ai pus vreodată una din aceste întrebări, să știi că am creat podcastul „Succesul tău în învățare” pentru a te ajuta. Eu sunt Anca și voi fi gazda acestui podcast.
Ascultă episodul
Cum a început totul?
De când am aflat, în anul trei de facultate, că cercetătorii au studiat, și studiază în continuare, ce înseamnă să înveți eficient și care sunt cele mai potrivite metode, am fost pasionată de acest subiect. Am creat workshop-uri pentru colegii mei și mai apoi pentru studenții mei, pentru ai ajuta să învețe mai ușor și mai eficient.
În ultima vreme am descoperit minunata lume a podcasturilor și cred că, în sfârșit, am găsit mediul prin care pot împărtăși, cu cei care au nevoie, tot ce am învățat, în timp, despre cum să înveți eficient. Spoiler alert: metodele de învățare sunt foarte importante, dar a învăța eficient implică mai mult decât metode.
Scopul podcastului
Scopul acestui podcast este de a-i ajuta pe toți cei care vor să învețe mai bine, mai ușor și fără stres, să descopere cum pot să facă acest lucru. Disclaimer: acest podcast nu este pentru cei care nu vor să învețe. Dacă te interesează diverse trucuri prin care să reușești fără să înveți, acest podcast nu este pentru tine și nu are rost să îl asculți.
Dar dacă vrei să afli, pe bune, cum poți scăpa de stresul învățării, episoadele acestui podcast te vor ajuta să afli cum poți să faci acest lucru. Vom discuta despre cât de importante sunt convingerile pe care le ai, motivația și metodele de învățare. Vei afla cum poți îmbunătății fiecare dintre aceste dimensiuni pentru a învăța mai eficient și fără stres.
Modelul 3M: Mod de gândire – Motivație – Metode
Modul de gândire
Dacă te-ai gândit vreodată că nu ești suficient de bun să înveți ceva, sau că sunt lucruri pe care nu poți să le faci, este pentru că ți-ai format niște convingeri eronate, care te împiedică să faci ceea ce poți cu adevărat. Împreună vom afla cum putem să ne schimbăm modul de gândire pentru a nu ne pune singuri piedici în învățare și vom vedea exemplele altora care au reușit să depășească dificultățile pe care le-au întâmpinat.
Motivația de a învăța
O problemă cu care m-am confruntat de multe ori a fost motivația de a învăța… Deși am fost unul dintre studenții care învățau pe tot parcursul semestrului, nu doar înainte de examen, de multe ori era greu să mă apuc de învățat. Motivația și amânarea sesiunilor de învățare sunt alte subiecte pe care vreau să le dezbatem în profunzime și să găsim modalități de a fi motivați să învățăm chiar și când e greu.
Metodele de învățare
Și, desigur, vă voi spune multe lucruri despre metodele de învățare și care sunt cele mai eficiente, conform studiilor realizate de cercetători. Mi-a plăcut foarte mult o idee pe care am citit-o în cartea lui Jim Kwik: Limitless. El se referea la citit, dar se aplică și la metodele de învățare. Jim întreba: când ai avut ultima dată un curs despre cum să citești? Probabil în clasele primare. De atunci nu ți-a mai spus nimeni cum să citești mai repede și mai bine, însă lumea se așteaptă să te descurci în liceu cu niște competențe la nivel de clasa a I-a.
Același lucru este valabil și în legătură cu metodele de învățare? Poate în clasele mici ai fost învățat să memorezi pe de rost, dar acea metodă este inutilă din start, ca să nu mai vorbim că este total contraindicată în clasele mai mari, la facultate și apoi în viața profesională.
Ce se știe despre învățare
Există o lipsă a conexiunii dintre descoperirile științifice și ce știe majoritatea lumii despre învățare, inclusiv în școală. În acest podcast vom căuta să ne îmbunătățim modul de a învăța bazându-ne pe descoperirile științifice. Dar a afla informații nu este suficient. Acestea trebuie puse în practică. Voi căuta să vă explic cum puteți aplica ceea ce aflați pentru a vă îmbunătăți învățarea și vom avea puncte de acțiune. Însă este nevoie și de implicarea voastră.
Nu vă așteptați ca un episod să creeze miracole. Însă un episod poate sădi o sămânță de idee în mintea voastră. De la un episod la altul aceste semințe se vor transforma și vor crește în noi abordări și metode de a învăța. Uneori veți simți nevoia să ascultați din nou un episod. Partea bună este că putem să ascultăm un podcast când mergem pe stradă sau când lucrăm prin casă. Deși nu sunt adepta multitasking, aceste lucruri chiar le poți face în același timp.
Ce urmează
În următoarele 3 episoade vom discuta despre cele trei mari domenii ale succesului în învățare: mod de gândire, motivație și metode, pentru a vă da o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă să înveți eficient. Apoi vom reveni și vom discuta în detaliu fiecare dintre aceste aspecte.
Lansez podcastul cu toate cele trei episoade de sinteză, pentru a putea să vezi de la început imaginea de ansamblu. Apoi, odată la două săptămâni, voi publica un nou episod.
Pentru cine este acest podcast? Acest podcast este pentru toți cei care vor să afle cum să învețe eficient, adică mai ușor și pentru a reține lucrurile pe o durată mai lungă de timp, și cum să își reducă starea de stres legată de învățare. Acest podcast este pentru elevi, studenți, oricine are de învățat pentru un examen, pentru o formare profesională sau pentru o pasiune.
Cel puțin la început voi păstra o structură simplă a episoadelor: vom discuta despre un subiect și vom avea puncte de acțiune, adică ce ar trebui să faci practic ca să îți fie de folos ideile pe care le afli ascultând episodul respectiv. De obicei spun lucrurile foarte pe scurt, așa că nu va fi o problemă să păstrez episoadele scurte, dar dacă vreți să discut anumite teme în profunzime vă aștept să îmi scrieți pe adresa artadeastudia@gmail.com.